Acasă EducațieColegii/Licee Experiență europeană inedită pentru elevii Colegiului Național Iași

Experiență europeană inedită pentru elevii Colegiului Național Iași

Autor: PAGINA DE İAȘİ

Șapte elevi de gimnaziu ai Colegiului Național Iași, însoțiți de doi profesori, au participat, timp de cinci zile, la o mobilitate în Spania, în cadrul proiectului de acreditare Erasmus+.

Scopul principal al acestei mobilități, desfășurată în perioada 18-22 februarie 2024, a fost să îmbogățească competențele elevilor și profesorilor în ceea ce privește utilizarea strategiilor didactice inovative, valorificând mediile educaționale moderne, precum radio, televiziune sau ziarul școlar. Acest demers a avut ca obiectiv final îmbunătățirea abilităților de învățare ale elevilor, stimularea gândirii critice și a încrederii în sine.

Experiența a debutat cu o serie de activități informative și ateliere de lucru dedicate redactării de articole, oferindu-le elevilor români instrumentele necesare pentru a-și exprima creativitatea și a-și împărtăși impresiile despre mobilitatea din Spania. Programul a inclus, de asemenea, vizite de studiu desfășurate în orașul Santander, la Palatul Regal Magdalena și Puerto Chico, Muzeul de Arheologie din Santander, Centrul Botin, oferindu-le participanților ocazia de a cunoaște bogăția culturală și istorică a regiunii.

Luni, 19 februarie 2024, a avut loc întâlnirea cu reprezentanții autorităților locale, conducerea școlii gazdă și delegați ai Ministerului Educației din Cantabria, precum și cu un membru al asociației românilor din regiune, semn al solidarității și cooperării interculturale.

Pe parcursul celor 5 zile de mobilitate, elevii au fost implicați în activități educaționale diverse, de la utilizarea mediilor de comunicare în scop educațional la sesiuni de învățare outdoor și vizite de studiu în locuri încărcate de istorie, precum peștera Soplao și Santillana del Mar. Aceste experiențe au fost completate de întâlniri cu membrii asociației românilor din Cantabria și participarea la activități sportive specifice zonei (canotaj și golf), consolidând astfel legăturile de prietenie și colaborare între participanți.

Interacțiunea dintre elevii români și spanioli a fost un aspect important al mobilității, facilitând schimbul cultural și îmbogățind experiența educațională prin stabilirea unor legături durabile între cele două comunități școlare.
Această experiență unică a fost posibilă și datorită ospitalității și organizării exemplare a partenerilor de la școala spaniolă CEIP Marina de Cudeyo din Rubayo, Spania, sub coordonarea profesorului Juan Francisco Montero Alarcón.

La întoarcerea în România, cei șapte elevi de gimnaziu implicați în acest proiect vor avea ocazia de a împărtăși experiența lor valoroasă, contribuind la redactarea de articole și realizarea de interviuri pentru Radio CNI. Sperăm că acest parteneriat fructuos cu CEIP Marina de Cudeyo va continua să se dezvolte prin noi proiecte Erasmus+, deschizând alte căi pentru învățare și colaborare interculturală pentru elevii și profesorii Colegiului Național Iași.

sursa: Colegiul Național Iași

Te-ar putea interesa și